Helpful Content, Page Experience και Core Web Vitals

H Google θέλοντας να διασφαλίσει πως στις υψηλότερες θέσεις των αποτελεσμάτων της αναζήτησης υπάρχουν ιστοσελίδες που προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία στο χρήστη με περιεχόμενο σχετικό με τις αναζήτησεις τους, ενημερωτικό, χρήσιμο και ενδιαφέρον αξιολογεί τις ιστοσελίδες τους με βάση τον αλγόριθμο Helpful Content. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του αλγόριθμου είναι η μέτρηση της εμπειρίας του χρήστη στην πλόηγηση του και περιλαμβάνει παράγοντες όπως τα Core Web Vitals, η ασφάλεια της ιστοσελίδας, το πόσο εύχρηστη είναι ιστοσελίδα σε συσκευές όπως τα κινητά και τα tablets.

Η σημασία των Core Web Vitals για το SEO

Τα Core Web Vitals είναι σημαντικά για τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για δύο λόγους:

  • Παρέχουν μια καλύτερη εμπειρία στους χρήστες: Οι Core Web Vitals μετρούν την εμπειρία του χρήστη κατά την φόρτωση μιας ιστοσελίδας. Μια ιστοσελίδα με καλά Core Web Vitals θα προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία στους χρήστες, μειώνοντας το χρόνο φόρτωσης της σελίδας και την αστάθεια του περιεχομένου.
  • Επηρεάζουν το ranking της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα της Google: Η Google έχει ανακοινώσει ότι τα Core Web Vitals θα γίνουν ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του ranking των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα της Google. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοσελίδες με καλά Core Web Vitals θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζονται υψηλότερα στα αποτελέσματα της Google.

Τι είναι τα Core Web Vitals;

Τα Core Web Vitals είναι σημαντικά για την ιστοσελίδας σας επειδή παρέχουν πληροφορίες για τη συνολική εμπειρία που έχει ένας χρήστης όταν πλοηγείται στο website σας και περιλαμβάνουν τρεις μετρήσεις. Αυτές οι μετρήσεις αξιολογούν πόσο γρήγορα φορτώνεται το περιεχόμενο της σελίδας, πόσο γρήγορα μπορεί ένας browser που φορτώνει μια ιστοσελίδα να ανταποκριθεί σε μια ενέργεια του χρήστη, και πόσο ασταθές είναι το περιεχόμενο καθώς φορτώνεται στον browser.

Οι τρεις μετρήσεις των Core Web Vitals ως το Μάρτιο του 2024 είναι

  • LCP (Largest Contentful Paint): Η LCP είναι η μετρηση του χρόνου που χρειάζεται για να εμφανιστεί το κύριο περιεχόμενο μιας σελίδας στον χρήστη. Το κύριο περιεχόμενο είναι το στοιχείο που έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν στην ορατή περιοχή της σελίδας.
  • FID (First Input Delay): Η FID είναι η μετρηση του χρόνου που χρειάζεται για μια ιστοσελίδα να ανταποκριθεί στην πρώτη ενέργεια του χρήστη, όπως το πάτημα σε ένα κουμπί ή το πληκτρολόγημα σε ένα πεδίο.
  • CLS (Cumulative Layout Shift): Η CLS είναι η μέτρηση της μεταβλητότητας της φόρτωσης μιας σελίδας. Μια υψηλή τιμή CLS σημαίνει ότι το περιεχόμενο της σελίδας μετακινείται πολύ κατά τη φόρτωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες.

Από τον Μάρτιο του 2023, η μέτρηση INP (Interaction to Next Paint) θα αντικαταστήσει τη μέτρηση FID.

  • H INP (Interaction to Next Paint) είναι η μέτρηση που αξιολογεί τη γρήγορη απόκριση μιας ιστοσελίδας όταν ένας χρήστης κάνει click, tap ή πληκτρολογεί κάτι.

Πώς να ελέγξετε τα Core Web Vitals της ιστοσελίδας σας;

Μπορείτε να ελέγξετε τα Core Web Vitals της ιστοσελίδας σας με το Google PageSpeed Insights και το Search Console. Το Google PageSpeed Insights είναι ένα εργαλείο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα και την απόδοση της ιστοσελίδας.

Πώς να βελτιώσετε τα Core Web Vitals της ιστοσελίδας σας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσετε τα Core Web Vitals της ιστοσελίδας σας. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους:

  • Χρησιμοποιήστε ένα CDN (Content Delivery Network): Ένα CDN είναι ένα δίκτυο από server που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας, το CDN θα παραδώσει το περιεχόμενο της σελίδας από τον κοντινότερο server, μειώνοντας έτσι το χρόνο φόρτωσης της σελίδας.
  • Εκμεταλλευτείτε το cache του browser: Το cache του browser είναι μια περιοχή αποθήκευσης προσωρινών δεδομένων που χρησιμοποιείται από τους browsers για να επιταχύνουν την φόρτωση των ιστοσελίδων. Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε το cache του browser της ιστοσελίδας σας μειώνοντας το μέγεθος των αρχείων που αποθηκεύονται στο cache και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις.
  • Προχωρήστε στη βελτιστοποίηση των εικόνων σας. Κυρίως
    • Μειώστε το μέγεθος των εικόνων: Οι εικόνες είναι συχνά τα μεγαλύτερα αρχεία σε μια ιστοσελίδα. Μπορείτε να βελτιώσετε τα Core Web Vitals της ιστοσελίδας σας μειώνοντας το μέγεθος των εικόνων.
    • Χρησιμοποιήστε lazy loading: Το lazy loading είναι μια τεχνική που καθυστερεί την φόρτωση των εικόνων που δεν είναι άμεσα ορατές στον χρήστη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των Core Web Vitals της ιστοσελίδας σας, καθώς θα μειωθεί ο χρόνος φόρτωσης της σελίδας.
  • Ενημερώστε το λογισμικό της ιστοσελίδας σας: Εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερο λογισμικό, θα πρέπει να το ενημερώσετε για να βελτιώσετε τα Core Web Vitals της ιστοσελίδας σας.