TL;DR Το άρθρο εστιάζει στη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τη φωνητική αναζήτηση (Voice Search Optimization), εξηγώντας τη σημασία της λόγω της αυξανόμενης χρήσης ψηφιακών βοηθών. Παρουσιάζει βασικές τακτικές της βελτιστοποίησης, όπως έρευνα των λέξεων κλειδιών με έμφαση σε long-tail, ερωτήσεις και λέξεις-κλειδιά που θυμίζουν συνομιλία, βελτιστοποίηση περιεχομένου με προφορικό ύφος, και τεχνικές βελτιώσεις όπως ταχύτητα φόρτωσης και προσαρμογή σε κινητά. Επιπλέον, τονίζεται η σημασία των Structured Data και του Local SEO. Η σωστή βελτιστοποίηση για φωνητικές αναζητήσεις μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε μια επιχείρηση, ενισχύοντας την αξιοπιστία της.

Τι είναι η φωνητική αναζήτηση;
Η φωνητικη αναζήτηση μας επιτρέπει να αναζητούμε πληροφορίες στο internet μιλώντας στη συσκευή μας. Αντί να πληκτρολογούμε, μιλάμε στη συσκευή, όπως θα μιλούσαμε σε κάποιον άνθρωπο, σε μια φίλη μας ή σε έναν βοηθό μας.
Παραδείγματα φωνητικής αναζήτησης
- Τι καιρό έχει σήμερα;
- Βρες μου ένα εστιατόριο κοντά μου που σερβίρει ιταλική κουζίνα.
- Πώς φτιάχνεται μια τούρτα σοκολάτας;
- Πόσο απέχει η Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη;
Πού χρησιμοποιείται;
Smartphones: Τα περισσότερα smartphones διαθέτουν ενσωματωμένη φωνητική αναζήτηση.
Smart speakers: Συσκευές όπως το Google Home, και το Amazon Echo λειτουργούν αποκλειστικά με φωνητικές εντολές
Πώς χρησιμοποιείται;
- Στις μηχανές αναζήτησης (Google, Bing) για εύρεση πληροφοριών.
- Σε έξυπνες συσκευές (smartphones, tablets, smartwatches).
- Σε έξυπνους βοηθούς (Google Assistant, Siri, Alexa).
- Σε αυτοκίνητα (για πλοήγηση και εντολές χωρίς χέρια).
- Σε έξυπνα σπίτια (για έλεγχο φωτισμού, μουσικής, θερμοκρασίας κ.λπ.).
Πώς λειτουργεί η φωνητική αναζήτηση;
- Καταγραφή της φωνής: Όταν μιλάμε σε μια συσκευή με δυνατότητα φωνητικής αναζήτησης (π.χ. smartphone, smart speaker), το ενσωματωμένο μικρόφωνο καταγράφει την ομιλία μας.
- Μετατροπή σε κείμενο: Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της αναγνώρισης φωνής η καταγραφή μετατρέπεται σε κείμενο.
- Ανάλυση του κειμένου: Το κείμενο που έχει παραχθεί, αναλύεται από αλγόριθμους επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας (NLP) ώστε να κατανοηθεί το νόημα της ερώτησης και η πραγματική πρόθεση του χρήστη.
- Αναζήτηση: Με βάση την ανάλυση του κειμένου, πραγματοποιείται αναζήτηση ώστε να βρεθεί η κατάλληλη και πιο σχετική απάντηση.
- Παρουσίαση αποτελεσμάτων: Τα αποτελέσματα της αναζήτησης παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους
- Ομιλία: Η συσκευή μπορεί να απαντήσει απευθείας με ομιλία, παρέχοντας μια σύντομη και περιεκτική απάντηση.
- Κείμενο: Η συσκευή εμφανίζει μια λίστα με σχετικές σελίδες ή διαβάζει δυνατά το περιεχόμενο μιας σελίδας
- Εικόνες: Για τα οπτικά ερωτήματα, η συσκευή εμφανίζει σχετικές εικόνες.
Ποιά είναι τα οφέλη της φωνητικής αναζήτησης;
- Ευκολία χρήσης: Είναι πιο φυσικός και γρήγορος τρόπος για να βρούμε πληροφορίες.
- Προσβασιμότητα: Είναι ιδανική για άτομα με κινητικές δυσκολίες ή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή τους ενώ οδηγούν ή κάνουν άλλες δραστηριότητες.
Τι είναι το Voice Search Optimization;
Το Voice Search Optimization είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας, ώστε να εμφανιστεί στα αποτελέσματα των φωνητικών αναζητήσεων. Ο κύριος στόχος του είναι η ενίσχυση της προβολής ενός site στα οργανικά αποτελέσματα, τα οποία προκύπτουν από φωνητικές ερωτήσεις των χρηστών.
Με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών SEO και την προσαρμογή του περιεχομένου στις ιδιαιτερότητες της φωνητικής αναζήτησης, η ιστοσελίδα μιας επιχείρησης μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά και να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να προσελκύσει νέους πελάτες.
Γιατί το Voice Search Optimization είναι σημαντικό;
Η χρήση των ψηφιακών βοηθών, όπως η Google Assistant, η Siri της Apple, η Alexa της Amazon και η Cortana της Microsoft, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, και για αυτό η βελτιστοποίηση για τις φωνητικές αναζητήσεις δεν είναι απλώς μια τάση—είναι μια αναγκαιότητα.
Αλματώδης αύξηση των digital assistants
Έρευνα του Statista δείχνει ότι το 2019 υπήρχαν 3,25 δισεκατομμύρια ψηφιακοί βοηθοί, ενώ έως το 2024 ο αριθμός αυτός αναμενόταν να αγγίξει τα 8,4 δισεκατομμύρια. Είναι σχεδόν σαν να λέμε ότι κάθε άνθρωπος στη Γη έχει τουλάχιστον έναν ψηφιακό βοηθό στο πλευρό του! Η ταχύτητα και η ευκολία που προσφέρει η φωνητική αναζήτηση μαζί με τις τεχνολογικές εξελίξεις εξηγούν την ραγδαία ανάπτυξη και την προτίμηση των χρηστών.
Αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών
Η φωνητική αναζήτηση έχει το ύφος και τον τόνο μιας πραγματικής συνομιλίας. Όταν χρησιμοποιούμε τους ψηφιακούς βοηθούς, είναι σαν να απευθυνόμαστε σε έναν άνθρωπο, σε έναν φίλο μας ή σε κάποιον βοηθό μας. Δεν δεν περιορίζομαστε σε σύντομες εντολές, όπως “καφέ κοντά μου”, αλλά διατυπώνουμε πιο εκτενείς ερωτήσεις για παράδειγμα: ‘Πού είναι το πλησιέστερο καφέ;’
Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά καθιστά την φωνητική αναζήτηση απαραίτητο στοιχείο για την κατανόηση των αναγκών του χρήστη και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του.

Η σημασία της βελτιστοποίησης για φωνητικές αναζητήσεις
Με αυτά τα δεδομένα η βελτιστοποίηση για τις φωνητικές αναζητήσεις είναι πλέον ένα θεμελιώδες στοιχείο του σύγχρονου digital marketing. Η κατάλληλη προσαρμογή του περιεχομένου της ιστοσελίδας για να ανταποκρίνεται στις φωνητικές ερωτήσεις δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη. Στο πλαίσιο του SEO, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης μιας ιστοσελίδας στις φωνητικές αναζητήσεις θα χρειαστεί να εστιάσουμε σε τακτικές όπως:
- Στόχευση σε λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται στο voice search.
- Σωστή λειτουργία στις κινητές συσκευές.
- Ταχύτητα ενός ιστότοπου.
Ποιες είναι οι Βασικές Τακτικές στο Voice Search Optimization
Οι τακτικές που αφορούν τη βελτιστοποίηση για τις φωνητικές αναζητήσεις (Voice Search Optimization) βασίζονται στις ίδιες αρχές με το “παραδοσιακο” SEO: όπως η σημασία της ποιότητας του περιεχομένου και της τεχνικής βελτιστοποίησης (technical seo). Ωστόσο, η φύση των φωνητικών αναζητήσεων απαιτεί μια πιο εξειδικευμένη και συγκεκριμένη προσέγγιση.
Keyword Research – Έρευνα για τις λέξεις-κλειδιά
Στο πλαίσιο της φωνητικής αναζήτησης, η έρευνα λέξεων-κλειδιών απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τις παραδοσιακές αναζητήσεις. Οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν τις ίδιες φράσεις όταν μιλούν σε μια συσκευή. Σκεφτείτε το: όταν κάποιος μιλάει σε μια ψηφιακή βοηθό, δεν χρησιμοποιεί σύντομες, κοφτές φράσεις όπως στην πληκτρολόγηση. Αντίθετα, διατυπώνει ολοκληρωμένες ερωτήσεις και χρησιμοποιεί καθημερινή γλώσσα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε φυσικές εκφράσεις και πραγματικές ερωτήσεις που θα έκανε ένας χρήστης στον ψηφιακό του βοηθό. Για παράδειγμα:
- Παραδοσιακή αναζήτηση (text-based): Ένας χρήστης πληκτρολογεί “Φθηνά Γυναικεία Παπούτσια”.
- Φωνητική αναζήτηση: Ο ίδιος χρήστης θα ρωτήσει “Πού μπορώ να αγοράσω φθηνά γυναικεία παπούτσια.”
Αυτή η διαφορά στην συμπεριφορά των χρηστών οδηγεί στην ανάγκη να εστιάσουμε σε συγκεκριμένους τύπους λέξεων-κλειδιών: Long-Tail Κeywords, Questions Keywords, Conversational Keywords.
Long-Tail Keywords (Φράσεις-Κλειδιά)
Οι φωνητικές αναζητήσεις τείνουν να είναι πιο αναλυτικές και να θυμίζουν φράσεις ή προτάσεις. Για παράδειγμα:
- οικονομικά γυναικεία παπουτσια με χαμηλό τακούνι
- αδιάβροχα αθλητικά γυναικεία παπούτσια
- αθλητικά γυναικεία παπούτσια για περπάτημα
- παπουτσια γυναικεια δετα με τακουνι
Question-Based Keywords (Ερωτήσεις)
Οι χρήστες συχνά θέτουν άμεσες ερωτήσεις μέσω φωνητικής αναζήτησης. Η χρήση ερωτηματικών λέξεων όπως “Πώς”, “Γιατί”, ή “Ποια” είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα:
- γιατι γλιστράνε τα αθλητικα παπουτσια
- γιατι κιτρινιζουν τα παπουτσια
- ποια παπουτσια ειναι στη μοδα
- ποια αθλητικα ειναι στη μοδα
- ποια αθλητικα παπουτσια ειναι καταλληλα για περπατημα
Conversational Keywords (Φράσεις που θυμίζουν Διάλογο)
Οι φράσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν την καθημερινή ομιλία. Αποφεύγονται οι τεχνικές ορολογίες και προτιμούνται φυσικές εκφράσεις.
- “Βρες μου γυναικεία παπούτσια με δέτα και τακούνι”
- “Πού μπορώ να αγοράσω φθηνά αθλητικά παπούτσια;”

Βελτιστοποίηση Περιεχομένου – Τα κείμενα της ιστοσελίδας
Για να βελτιστοποιήσετε τα κείμενα της ιστοσελίδας σου για τη φωνητική αναζήτηση θα πρέπει να ακολουθήσετε περισσότερο τους κανόνες της προφορική γλώσσας, παρά της γραπτής. Όσο πιο κοντά είναι στα κείμενα σε μια πραγματική συνομιλία, τόσο πιο εύκολα θα είναι για να προβληθούν στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων. Για αυτό:
- Γράψτε όπως μιλάτε: Αποφύγετε τις επίσημες εκφράσεις και τη χρήση λεξιλογίου τεχνικών όρων (jargon). Όταν γράφετε, σκεφτείτε πως θα εξηγούσατε κάτι σε έναν πελάτη που κάθεται απέναντι σας.
- Παίξτε με την έκταση των προτάσεων: Χρησιμοποιήστε σύντομες προτάσεις για να δώσετε έμφαση και μεγαλύτερες προτάσεις για να περιγράψετε τις απαραίτητες λεπτομέρειες.
- Χρησιμοποιήστε ερωτήσεις: Οι ερωτήσεις είναι σημαντικές όχι μόνο γιατί μπορούν να ταυτίζονται με τις αναζήτησεις των πελάτων όπως είδαμε στην ενότητα για το Keyword Research. Είναι σημαντικές γιατί κυρίως προκαλούμε τον αναγνώστη να αλληλεπιδράσει. Αν ένας πελάτης μπει στο κατάστημά δεν λετε “Τα κοσμήματά μας έχουν υψηλή αισθητική”, αλλά τον ρωτάτε “Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο; Για ποια περίσταση θέλετε το κόσμημα;” Οι ερωτήσεις είναι η πραγματική ουσία ενός διαλόγου που θα είχατε με έναν πελάτη σου.
- Προτιμήστε την ενεργητική αντί για την παθητική σύνταξη: Όταν γράφουμε τα κείμενα χρησιμοποιώντας την ενεργητική σύνταξη, αμέσως το ύφος μας είναι άμεσο, πιο ζωντανό και περισσότερο κατανοητό. Ακόμα κι αν το SEO απαιτεί να βάλετε μια λέξη-κλειδί στην αρχή της πρότασης με παθητική φωνή, φροντίστε να μην επηρεάζεται η ροή της ανάγνωσης.

Βελτιστοποίηση Περιεχομένου – Tα FAQ (Συχνές Ερωτήσεις)
Η ενσωμάτωση των FAQ είναι ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος να βελτιστοποίησετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας για τις φωνητικές αναζητήσεις. Απαντώντας στις συχνές ερωτήσεις των χρηστών, αυξάνετε τις πιθανότητες οι ψηφιακοί βοηθοί να επιλέξουν το περιεχόμενό σας. Μάλιστα, όταν δημιουργείτε το περιεχόμενο για τα FAQ, μην μείνετε σε όσα προτείνουν τα διάφορα εργαλεία SEO, αλλά να σκεφτείτε τι σας ρωτούν συχνά οι πελάτες σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσετε και την εμπειρία του χρήστη, αλλά θα και των πραγματικών πελάτων σας. Tέλος, μην παραλείψετε να προσθέστε και το schema markup για FAQ (π.χ., FAQPage) ώστε οι μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν εύκολα τη δομή ερωτήσεων-απαντήσεων.
Βελτιστοποίηση Περιεχόμενου – Οι εικόνες
Η βελτιστοποίηση εικόνων είναι βασικό στοιχείο του SEO, αλλά γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη στη φωνητική αναζήτηση. Οι ψηφιακοί βοηθοί δεν μπορούν να «δουν» εικόνες, οπότε το alt text είναι η μόνη πηγή πληροφόρησης για να συνδέσουν οπτικό περιεχόμενο με τις προφορικές ερωτήσεις. Ένας χρήστης θα ρωτήσει «Πώς μοιάζει ένα [X];» ή «Δείξε μου ένα παράδειγμα του [Y]». Για να είστε ανταγωνιστικοί, οι περιγραφές σας πρέπει να προβλέπουν αυτές τις συνομιλικές αναζητήσεις, προσθέτοντας λεπτομέρειες που πηγαίνουν πέρα από τα βασικά keywords. Αποφύγετε γενικούς όρους όπως “Παπούτσια”, και προτιμήστε περιγραφές όπως γυναικεία αθλητικά παπούτσια ιδανικά για περπάτημα με χαμηλό κόστος.
Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη συμπίεση των εικόνων και τη χρήση του Schema Markup (π.χ. ImageObject).
Βελτιστοποίηση Τεχνικών Παραμέτρων
Όταν ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την παρουσία μιας ιστοσελίδας στις φωνητικές αναζήτησεις, τότε η βελτιστοποίηση των τεχνικών παραμέτρων είναι απαραίτητη. Πρέπει να προσέξουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας: πόσο γρήγορα φορτώνει, αν είναι φιλικη προς τα κινητά: αν μπορεί εύκολα να πλοηγηθεί ο χρήστης. Και δε θα πρέπει να ξεχάσουμε τη χρήση του schema markup για να διευκολύνουμε τις μηχανές αναζήτησεις και κατ’ επέκταση τους ψηφιακούς βοηθούς να κατανοήσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Πιο συγκεκριμένα:
Ταχύτητα Φόρτωσης της Ιστοσελίδας
H ιστοσελίδα μας θα πρέπει να φορτώνει σε λιγότερο απο 2-3 δευτερελόπτα, ώστε να θεωρείται γρήγορη από τις μηχανές αναζήτησης και να επιλέγεται από τους ψηφιακούς βοηθούς. Τι θα πρέπει να προσέξετε στη βελτιστοποίηση της ταχύτητας;
- Βελτιστοποίηση Εικόνων: Συμπίεση εικόνων για να μειώσουμε το μέγεθος του αρχείου, χωρίς απώλεια της ποιότητας. Κάποια δημοφιλή εργαλεία είναι το Tiny PnG ή το Sqoosh.
- Συμπίεση του κώδικα (Minify Code): Αφαίρεση περιττών χαρακτήρων από αρχεία HTML, CSS και JavaScript και συγχώνευση πολλαπλών αρχείων CSS/JS
- Αξιοποίηση Caching: Χρήση Cache-Control headers για να αποθηκεύονται στατικά αρχεία (CSS, JS, εικόνες) τοπικά στον browser του χρήστη, ώστε να απαιτείται λιγότερος χρόνος για τη φόρτωση της ιστοσελίδας στους χρήστες έρχονται για δεύτερη φορά.
- Χρήση CDN :Με το CDN το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μοιράζεται σε servers σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες και οι χρήστες λαμβάνουν δεδομένα από τον πλησιέστερο server, μειώνοντας την καθυστέρηση (latency).
Βελτιστοποίηση για Κινητά
Tο 27% των φωνητικών αναζητήσεων γίνεται από κινητά. Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι fully responsive. Δηλαδή, θα πρέπει να προσαρμόζεται σε όλες τις οθόνες από smartphones ως tablets χωρίς να αλλάζει η εμπειρία του χρήστη και να μην υπάρχουν intrusive pop-ups (όπως εγγραφές για newletters που καλύπτουν ολόκληρη την οθόνη ή διαφημίσεις).
Χρήση Schema Markup
Το Schema Markup είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να κατανοήσουν το πλαίσιο και το σκοπό του περιεχομένου σας. Για τη φωνητική αναζήτηση, όπου οι χρήστες αναζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις, η χρήση structured data γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Τα πιο συνηθισμένα structured data που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
- FAQPage Schema: Για να απαντήσετε στις Συχνές Ερωτήσεις
- HowTo Schema: Χρησιμοποιήστε το για το περιεχόμενο που περιλαμβάνει οδηγίες (How-to)
- Recipe Schema: Για να βοηθήσετε τους χρήστες να βρουν συνταγές
- LocalBusiness Schema: To σχήμα που θα σας βοηθήσει στις τοπικές αναζητήσεις, στις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή σας.
Βελτιστοποίηση για Local SEO
Οι φωνητικές αναζητήσεις συχνά έχουν τοπικό χαρακτήρα. Δηλαδή, οι χρήστες ψάχνουν ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή ένα κατάστημα στην περιοχή τους. Για αυτό θα πρέπει να προβούμε σε ενέργειες που θα ενισχύσουν και το Local SEO. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας με στοιχεία που δηλώνουν την περιοχή, να δημιουργήσουμε landing pages για συγκεκριμένες περιοχές, να βελτιστοποιήσουμε το Google Business Profile, να χρησιμοποιήσουμε τα αντίστοιχα structured data για τις Τοπικές Επιχειρήσεις και να καταχωρήσουμε την ιστοσελίδα σε τοπικούς καταλόγους.
Ποια είναι τα οφέλη μιας Επιχείρησης από το Voice Search Optimization;
Συχνά, τα οφέλη μιας επιχείρησης από το Voice Search Optimization, δεν μεταφράζεται σε άμεσα κλικ και επισκέψεις στην ιστοσελίδα, καθώς το 50% των αποτελεσμάτων φωνητικής αναζήτησης βασίζονται σε featured snippets για να παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες. Ο ψηφιακός βοηθός επιλέγει να διαβάσει δυνατά την απάντηση που προβάλεται στο snippet.
Ωστόσο, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Γιατί να βελτιστοποιήσω την ιστοσελίδα μου για τη φωνητική αναζήτηση;
Η απάντηση βρίσκεται στην αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας (Branding). Ακόμα κι αν οι χρήστες δεν κάνουν κλικ, η επιχείρησή σας κερδίζει αξιοπιστία και γίνεται σημείο αναφοράς στον κλάδο της, αυξάνοντας την πιθανότητα οι χρήστες να επιλέξουν εσάς όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας.
Έτσι, το Voice Search Optimization δεν αφορά μόνο την επισκεψιμότητα, αλλά και τη συνολική ενίσχυση της εικόνας της επιχείρησής σας.
Μη χάνετε την ευκαιρία να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας.
Περισσότερα άρθρα για το SEO και το Digital Marketing
Τι είναι το Schema Markup και τα Structured Data
SERP Features: Μορφή, περιεχόμενο και λειτουργίες της σελίδας αποτελεσμάτων της Google